Paineilmasäiliö

Paineilmasäiliö, painevaraaja, tankki. Monta nimeä paineilmajärjestelmässä tärkeälle tuotteelle. Paineilmasäiliö lisää paineilmakapasiteettia ja toimii ns. ”akkuna” paineilmajärjestelmässä.

Säiliöitä löytyy 50l – 1000l kokoluokassa. Huomioithan kuitenkin, että jos paineilmasäiliön koko ylittää 270l, niin säiliöille on varattava aika katsastukselle muutaman vuoden välein ja siitä aiheutuu lisäkustannus minkä voi välttää kytkemällä esim. 3kpl 270l painesäiliöitä sarjaan, näin paineilman kapasiteetti on 810l eikä katsastusta tarvita.

Paineilmasäiliöitä on saatavilla maalattuna, sinkittynä tai ruostumattomasta teräksestä. Elintarvike ja laboratorio käyttöön on mahdollisuus saada vielä erikoispinnoite joka varmistaa että säiliöstä ei irto partikkeleita paineilman sekaan. Säiliön materiaalin valintaan vaikuttaa paineilman käyttötarkoitus. Mikäli käyttöpisteellä paineilman täytyy olla kliinisen puhdasta niin ruostumaton teräs on oikea valinta ja jos paineilmaa käytetään korjaamolla niin maalattu säiliö käy oikein hyvin.

Paineilmasäiliöitä löytyy pysty- sekä vaakamallisena. Valinta on syytä tehdä asennustila huomioon ottaen. Paineilmasäiliö on hyvä asentaa aina tukevasti paikoilleen esim. pulttaamalla lattiaan tai huoltoautoissa pannoittamalla se niin että ei pääse liikkumaan kuljetuksen aikana.

Meillä on yli 20 vuoden kokemus paineilman parissa toimimisessa ja me autamme oikeanlaisen painesäiliön löytymisestä teidän yrityksenne tarpeisiin.

Paineilmasäiliö, minne ja miten asennetaan?

Paineilmasäiliön sijoituksella voit saada huomattavaa tehostusta paineilmaverkostoosi. Yleensä säiliö sijoitetaan kompressorin välittömään läheisyyteen ja tarvittaessa säiliön jälkeen ennen verkostoa lisätään vielä linjasuodattimia, poistamaan säiliöstä irtoavat partikkelit. Tämä tila on myös yleensä sellainen missä säiliöön ei kohdistu osumia, kolhuja ym.

Mikäli paineilmalaitteidesi sijaintia vaihdetaan tai paineilmalla käytettävien laitteiden määrää kasvatetaan, on hyvä sijoittaa säiliö myös lähemmäksi lopullista käyttöpistettä. Tämä varmistaa paineilman riittävyyden siellä missä sitä eniten tarvitaan.

Paineilmasäiliö voi olla ns. märkäsäiliö, jolloin kompressorilta paineilma menee ensin säiliöön ja sitten jäähdytyskuivaimen kautta verkostoon tai kompressorilta ensin jäähdytyskuivaimen kautta säiliöön, näin säiliö ei kerää lauhdevettä ja paineilmasäiliö kestää pidempään hyvänä.

Paineilmasäiliön asennus

Paineilmasäiliö on hyvä asentaa suojaiseen paikkaan, pois kulkuväylien välittömästä läheisyydestä, jolloin vahinko osumat eivät vahingoita säiliötä. Säiliön pulttaaminen lattiaan tai jopa seinälle on suotavaa, niin tila missä säiliö sijaitsee pysyy turvallisempana.

Paineilmasäiliön varusteet

Paineilmasäiliössä lähtöjen koot ja määrät vaihtelevat säiliön mallin ja kokoluokan mukaan. Erilaisia nippoja ja tulppia käyttämällä saat säiliöön asennettua tulevan ilman, lähtevän ilman, varoventtiilin sekä painemittarin. Säiliön pohjaan asennetaan joko lauhteenpoistin tai palloventtiili, mistä manuaalisesti voi tyhjentää säiliön kosteudesta tarvittaessa.

Lauhdeveden poisto

Säiliöt keräävät aina hieman kosteutta esim. lämpötilavaihtelun vuoksi. Mitä pidempään säiliössä on kosteutta, sitä nopeammin säiliö korrosioituu, eli käyttöikä lyhenee. Kosteuden voi poistaa manuaalisesti säiliön pohjasta palloventtiilistä, mutta monesti se unohtuu ja säiliöt keräävät litroittain vettä. Edullinen ratkaisu säiliön tasaiseen tyhjenemiseen on asentaa säiliön pohjaan joko kello-ohjattu lauhteenpoistin, joka poistaa ajastimella lauhdeveden tai automaattinen lauhteenpoistin, jonka sensori aktivoituu kosteuden havaitessa ja poistaa sitä mukaa lauhdevettä. Molemmissa vaihtoehdoissa on hyvä huomioida, että lauhteenpoistimet tarvitsevat 230V jännitteen.

Uudenmaan painehuollolla on yli 20 vuoden kokemus paineilmasta! Ota yhteyttä ja me autamme oikeanlaisen ja kokoisen paineilmasäiliön löytymisessä!

Kysy tarjous!